Saturday, April 10, 2010

9. aprill, Damaskus






Tänane päev oli täielikult pühendatud Damaskusele. Vanalinn on fantastiline, kitsad tänavad vanade majadega, värvilisest klaasist aknad, nikerdustega uksed, peened metallpitsist rõdud jne. piiratuna sajanditetaguse müüriga. Keset vanalinna asub tsitadell, kuhu praegu kahjuks renoveerimistööde tõttu sisse ei saa, ning Umayyadide mošee, millest oli juba eespool juttu. Ja muidugi lõputult souq'e ehk turgusid, mis tänase reedese päeva tõttu küll kahjuks täisvõimsusel ei kihanud. Ükski pilt ei suuda edasi anda Damascuse vanalinna melu, sest lisaks pildi 2D-le peaks lisama veel kõikjal hõljuva vürtside ning magusate küpsetiste lõhna, mošeede palvehüüud ja inimeste enda sigina-sagina.

Jalutasime mööda tänavaid ja põikasime aeg-ajalt sisse antiigipoodidesse, mida kesklinnas on igal sammul. See on uskumatu, milliseid esemeid seal näha võib ja eriti uskumatu on see, et nad niisugused asjad turistidele maha müüvad ja riigist välja lasevad viia. Ju neil on seda kraami siis nii palju.

Lõunat sõime uhkes restoranis nimega al-Kawalha, mis tundus esialgu nii peen, et hirmuga kõigepealt menüüst hindu vaatasime. Söök aga on Süürias odav, nii saime kahepeale 1400 SP-ga (u. 350 krooni) sellise vägeva lõuna 3 eelroa ja kahe põhiroaga, millest meie võim paraku üle ei käinud ja kuigi toit oli erakordselt maitsev, tuli ebaviisakalt kööki tagasi saata oma kolmandik kogu toidust. Seal oli toorest lambalihast kibbeh, oliivide-tomatite-paprikaga salat, mingi ülimaitsev salatilaadne toit, mille peamiseks komponendiks oli baklažaan, viinamarjalehtedesse keeratud maitsestatud riis lambalihaga ning loomaliharullid kastmes basmati riisiga ja värske sidruni-mündi mahl. Kui arve küsisime, toodi lauda veel taldrikutäis kooke ja puuviljavaagen, lihtsalt maja poolt.

Kurguni täis, jalutasime veel mõnda aega linnatänavatel, põigates sisse Azemi paleesse (18. sajandi Damaskuse valitseja residents), ühte Damaskuse stiilis intarsiatöökojakesse, kus 3 papit meile lahkesti oma tööd tutvustasid (selles tehnikas laudu ja muud mööblit, male- ja backgammonilaudu, kellasid, erineva kuju ja suurusega karbikesi müüakse siin iga nurga peal; muidugi ei saa sellisest töökojast väljuda sealt midagi ostmata, sellega peab arvestama juba sisenedes) ning Umayyadi mošeesse, kus me päevavalges veel käinud ei olnud.

No comments:

Post a Comment