Tuesday, April 7, 2009

3. aprill, Mexico City







Tere j2lle! Oleme veetnud pika, aga p6neva p2eva! Hommikul k2isime linna suurimas katedraalis, mis on vaatamisv22rsus omaette. Siis s6itsime metrooga (!) V2ga m6nus, lihtne, odav (2 peesot), aga koguaeg peab kellelgi ytlema, et ma ei kavatse sulle ikka raha anda. No punasele ristile ikka andsime. Igas peatuses tuleb peale keegi, kes midagi myyb, n2iteks veekindlaid markereid, zhiletiterasid, piraatplaate erineva muusikaga kohalikust kuni biitliteni, mida siis valjuh22lselt yle vaguni ka m2ngida lastakse.
Kylastasime arheoloogiamuuseumi, kus oleks vist v6inud ka terve p2eva veeta, aga vaatasime aja kokkuhoiu m6ttes ainult asteekide, tolteegide ja maiadega seonduvat. Asja k2igus muutusime ise hoopis vaatamisv22rsusteks, sest kohalikud lapsed olid klassiekskursioonidel ja polnud vist valgeid inimesi eriti n2inud, sest pidime kahel korral andma intervjuusid k6ikidel teemadel, mille kohta nende inglise keel kysida v6imaldas (mis teie nimed on, kust te tulete, kellena t66tate, mis on su telefoninumber, kuidas teile Mehhikos meeldib). Ja tegid pilti meiega. Igatahes tahtsid v2ga suhelda. Huvitav, meil kyll n2iteks neegrile nii suurt t2helepanu ei p66rata, nagu siin valgele inimesele. Mehhiklased on naljakad ja teistmoodi, algul ehmatab isegi 2ra m6ni asi. Igal t2navanurgal istub saapapuhastaja Pedro, kellel tundub pidevalt ka t66d j2tkuma. Mehhiklased on selles m6ttes kyll v2ga korralikud, et kinganinad l2igivad alati! Ja need geelisoengud! Meestel. See on v2ga IN, geeliga lakutakse juuksed yle pea. Ja l6hna pannakse ka pool pudelit, sest mees peab ju ikka h2sti l6hnama! Macho! T2navad on ka t2is onukesi luudadega, kes lakkamatult midagi pyhivad. T2nav on sellele vaatamata 6htuks ypris r2pane... Liiklus on jube. Ma m6tlen JUBE. Rendiautot ei soovita kyll kellegi v6tta, sellega j22dki t2nava 22rde seisma ja keegi ei lase sul sealt rida vahetada. Ja tuututamine on k6rvulukustav alati, kui autodevool korrakski peatub, n2iteks foori taga. Justkui selle signaalitamise abil syttiks roheline tuli rutem. Igayks s6idab siis, kui v2hegi v6imalik, keegi ei hooli sellistest pisiasjadest, nagu valgusfoorid v6i s6idurajad. Sellep2rast seisab iga valgusfoori juures ka politseinik, kes aitab jalak2ijatel yle tee saada, ise lakkamatult vilistades. Politseinikke on yldse igal pool V2GA palju. Selles m6ttes tunduks nagu turvaline, aga kui m6elda, et MIKS neid siis nii palju peab olema? 6htuti s6idavad nad m66da t2navaid selliste autodega, mis on tagant lahti (no nagu pikap ilma kastita) ja seal seisab siis 2 politseionu, automaadid pysti pihus. Creepy!!! Ja iga muuseumi sissek2igu juures peab koti sisu ette n2itama.
Soe on siin kyll, p2eval on paar tundi umbes 30 kraadi ringis, siis on ysna l2mbe ja v2ljas olla eriti ei jaksa. Hommikul ja 6htul on m6nus. Yldiselt on nii palav, et syya ei taha yldse, aga juua tahaks koguaeg.
K2isime veel Templo de Mayor'is, mis on endine asteekide pyramiid keset Mexico City´t, v6i 6igemini, mis sellest j2rel on. See tempel avastati seal tegelikult alles 1978. aastal, kui mingeid elektrijuhtmeid pandi ja kujutage ette -- k6ik koloniaalajal ehitatud majad selle peal lammutati maha, et tempel v2lja kaevata! Seal on ka muuseum, kus n2idatakse sealt v2ljakaevamistel leitud asju. T2na n2htu p6hjal v6ib kyll 6elda, et need indiaanalsed olid yks jube verejanuline rahvas, enamik v2ljapanekust on kas rituaalsed noad, millega sydameid v2lja l6igati v6i mida erinevate avade kaudu koljusse sisenemiseks kasutati ja siis altarid, kus keskel lohk ja servas kenasti 2ravoolurenn, vere jaoks m6istagi...
Õhtul tegime tuuribussiga linna peal ringi. See on p2ris hea v6imalus aru saamaks, KUI suur see linn ikka tegelikult on. 20 miljonit elanikku ju. Aitab t2naseks, olge tublid. Meie l2hme homme Teotihuacani vaatama, see on yks kuulsamaid pyramiide siin. Nyyd l2hme ja yritame magada. Eile ei tulnud sellest veel midagi v2lja, organism elas alles Euroopa ajas...

No comments:

Post a Comment