Wednesday, April 8, 2009

8.aprill, Puerto Escondido




Eile 6htul jalutasime veel linnas, siin on kesklinnas selline t2nav, mis 6htul on autodele suletud ja kus siis elu keeb t2iega. Turg toimub igal pool ja k6ik k6rtsid kutsuvad sisse, muusika m2ngib nii k6rtsides kui ka t2naval. Nautisime m6nda aega seda 6hkkonda, k2isime yhes v2ikeses kohvikus 6htust s66mas ja elavat muusikat nautimas ja lootsime siis magama minna. Aga kuna tegu on ikkagi kuurortlinnaga, kuhu inimesed puhkama ja tshillima tulevad, siis ei saanud und kyll enne, kui vastu hommikut. Kohvikud ja pubid muutusid 66klubideks, kust muusika kostus yle terve ranna, pidu ja pillerkaar k2is taevani.

Hommikul magasime siiski kauem ja kolisime hotellist v2lja kella 11 paiku. Kotid sai hotelli hoiule j2tta, sest bussi peale l2hme ju alles 21.30.
Jalutasime m66da Puerto Escondido randu Bahia Principalist Playa Zicatelani. Mida edasi, seda k6rgemaks l2ks laine ja yhest punktist edasi oli ujumine yldse keelatud. Laine oli t6esti v2gev, midagi sellist olime seni n2inud ainult telekast, n2iteks "Kodus ja v66rsil" (mida lapsed vaatavad) alguses. Sellistes lainetes ujumine k2ib nii, et k6nnid k6igepealt v66st saadik vette, siis ootad, kuni laine tuleb, ja viskad ennast siis k6huli v6i selili selle harjale ja laine kannab sind kenasti kaldale. Asja k2igus tuleb ainult j2lgida, et bikiinid selga j22ksid ;).
Mehhiko naised (yksikute eranditega), v2hemalt selles rannas ei kanna bikiine -- enamasti ujuvad nad lyhiskeste pykste v6i seeliku ja 6lapaeltega topi v2el. 22rmisel juhul s22rtega ujumistrikooga. Ainult valged naised on nii vulgaarsed, et paljastavad ennast niimoodi. M6ned Ameerika tibid Playa Marinerol p2evitasid isegi topless.
Et ennast mitte liigselt p2ikese k2es 2ra p6letada, m22risime ennast korralikult 50-se faktoriga p2ikesekreemiga sisse (ait2h, Anne!) ja rentisime lamamistoolid koos p2ikesevarjuga, 70 peesot, ilmselt oleks ka odavamalt saanud, aga ei tule ju alati meelde kaubelda. Kohe saabus arvukalt rannatuuride, tigude, molluskite, puuviljade, rannatarvete, suveniiride jmt. pakkujaid. Yks onu kysis ka poolih22li: "Are you looking for something to smoke?" Igaks juhuks loobusime, sest tulles lennujaamas n2htud narkokoerad (labradorid) olid ysna asjatundliku moega. Molluskit oleks hea meelega proovinud, aga kuna ees oli 66pikkune bussis6it, mis 2geda k6hutegevusega oleks m6eldamatu, siis praegu j2tsime vahele. Eks edapidi j6uab proovida.
L6unas66gist niipalju, et... Moraal selline -- mitte igas kohas, mis n2eb peen ja autentne v2lja (rahvuslikes toonides laualinad, rookatus) ja maksab palju, ei pruugi veel h2sti syya saada. Tihti on nendes arvestatud keskmise gringo maitsega ja toidud igavalt ameerikap2rased. Edaspidi katsume leida rohkem ambient koha, kus kohalikud ise teevad-ise s66vad ja mille peale Eesti Vabariigi tervisekaitse ilmselt minestaks.
Hotellis dushi all k2ies selgus, et UV-faktor 50 on yliv2ga efektiivne. Nimelt oli nyyd t2pselt n2ha, kuhu oli p2ikesekreemi m22ritud ja kuhu ei olnud. N2gime v2lja nagu vitiliigohaiged -- punase-valgelaigulised...
Kuna bussini oli veel paar tundi aega, otsustasime, et s66me enne minekut ikka mingi supi ka. Valisime v2ikeses s66gikohas asteekide supi, mis osutus p2ris maitsvaks. Sisaldas see nende p6hitoitu --tortillat, seekord siis ribadeks l6igatuna.
Tortillat kasutatakse yldse v2ga paljudes s66kides. Kui tortilla on 2ra kuivanud, siis tehakse neist teisel p2eval midagi saiavormi laadset: leotatakse neid salsas ja serveeritakse kana v6i munade ja juustuga, selle nimi on chilaquiles ja eriti maitsev see pole (proovisime Mexico City's). Kui torilla sisse keerata liha, juustu v6i juurvilju koos salsa ja sibula v6i maisiga, siis saadakse taco. Tostada on kr6bedaks praetud tortilla, kuhu pannakse j2lle erinevaid katteid peale, meie proovisime kalaga, v2ga maitsev oli. Tortilla´st tehakse veel quesadilla´sid (juustuga t2idetud kokkumurtud soe tortilla) ja enchilada't (tortilla kastme sees, n2iteks mole's v6i salsa's). Salsat pakutakse praktiliselt iga toidukorra juurde, oaxacas oli enamlevinud roheline salsa, Mexico Citys pakuti rohkem punast. Oaxacas eriti, aga ka mujal Mehhikos on lausa kultuslik asi mole, mis on selline pruun vyrtsikas kaste, mis sisaldab p2hkleid, tshillit, kyyslauku, tomatit, erinevaid maitseaineid ja ka natuke shokolaadi. See on nii t2htis toit, et koos sellega serveeritavat liha, kana v6i tortillat nimetatakse lisandiks, mole ise on justkui p6hitoit. Oaxacas sai seda turul ka paljudest kohtadest osta.

1 comment:

  1. Mole on endalgi ära proovitud – sai sellega kord kalkunipraad üle valatud, jube hea oli. Nii et kui kotti mahub, siis palun mulle üks purk molet. :)

    ReplyDelete