Tuesday, December 21, 2010

Kolmapäev, 15. detsember, Praha






Seekord siis natuke teistmoodi reis -- linnapuhkus Prahas. Ja laiskusest ning mugavusest lasime seekord endale lennu ja hotelli otsida reisibürool.
Tundub, et on tekkimas traditsioon, et kui meie läheneme Praha lennujaamale, on lennuväli suletud (vt. http://maailmonmeiekodu.blogspot.com/2010/04/16-aprill-beirut-praha-varssavi-riia.html). Seekord siis küll mitte tuhapilve, vaid lumetormi tõttu. Õnneks avati lennuväli siiski peale tunnist linna kohal tiirutamist.
Praha tervitas meid mõnusa talveilma (-7 kraadi koos paksu koheva lumevaibaga) ja jõuluootuses ehitud tänavatega. Meie hotell -- Mucha (Tshehhi ühe kuulsaima ärkamisaegse kunstniku Alfons Mucha järgi) -- asub kesklinnast vaid 10-15 minutise jalutuskäigu kaugusel ja vastas täiesti meie ootustele ühest õdusast kohakesest, nagu reisibüroo näitsikult palutud sai. Tegemist siis väikese art-deco stiilis vanaaegse mööbli ja tänapäevamugavuste sümbioosiga. Hommikusöök ka igati OK ja mitmekülgne.
Esimesel õhtul võtsime ette patseerimise kesklinnas, mis põhjamaalase maitsele ehk kohati pisut üle võlli mineva slaavi temperamendi kohaselt ehitud. Keskväljakul seisis tohutu jõulupuu, pole kindel, kas seal ikka kuusk ka all oli, nii tihedalt oli ta kaetud suurte hõbedaste ja kuldsete munadega ja säravate tuledega. Keskväljaku oli hõivanud Praha traditsiooniline jõuluturg -- tihedalt väikesi
putkasid, kus kaubeldi suveniiride, käsitöö, jõuluvorstide ja -singiga, küpsekastanite, siirupivahvlite, kartulipannkookide, hõõgveiniga jne. jne. Mõnus jõuluootuse tunne tuli peale kohe.
Keset väljakut seisab 15. sajandil ehitatud raekoda, mida ehib Praha üks tuntumaid sümboleid -- astronoomiline kell, mis ei piirdu üksnes kellaaja näitamisega, vaid kujutab ka planeetide liikumist läbi sodiaagi, ümber Maa, Päikese ja Kuu. Igal täistunnil annab kell etenduse, kus akendest ilmuvad pühakud, liiguvad Ahnus, Edevus, Surm ja Iha ning kireb kukk ja hüüavad fanfaarid.
Keskväljakut ääristavad maalitud fassaadidega majad, millest põnevaimad on Storchi maja, mida kaunistab Püha Vaclavi ratsamaal, ning Dum u Minuty (Maja minutite juures), mis on saanud oma nime seinal olevate uhkete mustvalgete grafiitode ehk krohvilõigete järgi ja kus elas oma lapsepõlves Franz Kafka. Üle keskväljaku kõrguvad majesteetliku Tyni kiriku gooti tornid.
Õhtust sõime mõnusalt ehedas tshehhipärases restoranis, kus igal õhtul mängib elav muusika, täna oli selleks muhe keelpillitrio. Maitsesime kohalikku kööki, nt. parti punase kapsaga ja tshehhi guljasshi, mille kõrvale pakutakse kneedleid (saia modi või kartulist valmistatud taignakäkid).

No comments:

Post a Comment