Thursday, December 30, 2010

Laupäev, 18. detsember, Praha






Hommikupooliku veetsime Praha juudi linnaosas ehk Josefovis jalutades. Praha juudid on antisemiitliku käitumise pärast kannatanud juba nende saabumisest peale Vltava jõe vasakule kaldale 10. sajandil. 13. sajandil hävitati nende algne asundus praeguse Mala Strana kohal ja sunnti neid järgmised 500 aastat elama, töötama ja jumalat teenima müüriga ümbritsetud getoalal. Neile eraldatud ala oli nii pisike, et isegi surnute jaoks polnud ruumi -- juudi kalmistu on müstiline vaatepilt oma üksteise otsa kuhjatud viltuste hauakividega. Arvatakse, et siia on maetud u. 200000 inimest, vanim hauakivi on aastast 1439. Paraku täna kalmistule jalutama ei pääsenud ja pidime seda piiluma läbi väravate. Kalmistu kõrval asub Euroopa vanim säilinud sünagoog -- Vana-Uus sünagoog, kus tänapäevalgi on Praha väikese juudi kogukonna usukeskus.
Alles 1716. a. tunnustas Kal IV juudi kogukonna iseseisvust, tema järglane Jose II tühistas kõik diskrimineerivad seadused, mille järel paljud juudid lahkusid getost ja sellest sai vaeste linnaosa. 19. saj. lõpul kvartal lammutati ja praegu ehivad seda kaunid juugendmajad, mille allkorrustel asuvad eriti peened poed alates Guccist kuni Rolexini. Sõdadevaheline aeg oli Tshehhimaa juutide kuldaeg, kuid 1938. a. sai Hitler Müncheni lepingu kohasel Tshehhimaa alad endale ning kõik juutide vabadused piiritleti getoga enne koonduslaagrisse saatmist. Praha juudid koliti Teise Maailmasõja ajal Terini linna, kus usutalitused olid keelatud. Sõja lõpuks oli holokaustis hukkunud peaaegu 80000 Böömi- ja Määrimaa juuti.
Tiirutasime veel vanalinnas ringi, nautides laupäeva puhul tavalisest suuremat melu ja proovides küpsekastaneid ja medovina´t (soe meevein, maitseb isegi paremini, kui tavaline hõõgvein!) ja ostes kodustele tshehhipäraseid hõrgutisi ja vidinaid. Karvamütsid on siin tõeline moehitt -- kõik kannavad neid ja valik on tohutu!
Õhtu tegime endale mõnusaks hotellis saunas käies ja pärast oma toas mõnusat Tshehhi õlut ja kõrvalasuvast kohvikust kaasaostetud rikkalikke võileibu ja õunastruudlit nautides!

No comments:

Post a Comment