Thursday, December 30, 2010

Reede, 17. detsember, Praha






Praha tähtsaimaks vaatamisväärsuseks on kindlasti kuningaloss koos Püha Viituse katedraaliga. Jalutasime sinna läbi vanalinna, üle Karli silla ja läbi Mala Strana, juues teel hõõgveini ja astudes sisse Karlova uulitsa arvukatesse suveniiripoodidesse. Sellele tänavale jääb ka mitmeid marionetiteatreid. Marionetietendused on siin väga populaarsed ja niidikestega nukke müüakse paljudes poodides.
Mala Stranas Nerudova tänaval (kuulsa Tshehhi luuletaja Jan Neruda järgi), mis viib Väikese Kvartali keskväljakult üles Praha linnuse juurde, asub linna kõige kontsentreeritum majamärkide kogu. Praha majadel nimelt polnud numbreid kuni 1770. aastani. Enne seda tunti ja leiti maju sarmika allegooriliste sümbolite süsteemi järgi. Algselt oli paljudel neist alkeemiline tähendus, kuid tänapäeval on suur osa neist tähendustest ajaga kaotsi läinud. Nt. kahe päikese majas sündis tänavale nime andnud poeet Jan Neruda (1834-1891), kuldvõtmega majas elasid linna kullassepad. Kuldratas ja punane lammas on alkeemilised sümbolid; esimene neist sümboliseerib üht etappi magnum opus´est -- protsessist, mille käigus usuti tina kullaks muutuvat. Kolme viiuliga majas elas viiulimeistri perekond ja räägitakse, et üks kuratlik trio kääksutab seal kuuvalgetel öödel oma pille. Mida aga mõtlesid need, kes oma maja märgistasid rohelise vähi või rippuva pastinaagiga?! Tänapäeval on enamikes nendest majadest restoranid, kohvikud ja kunsti-, klaasi- või käsitööpoed.
Praha linnus, mid kroonivad Püha Viituse katedraali uhked tornid, on Tshehhimaa kujundlik ja ajalooline kroon. Prints Borivoy ehitas sinna 9. sajandi lõpul puukindluse ja sestpeale on jõele vaatav künkatipp olnud Premislyde dünastia elukoht. HIljem sai lossist Püha Rooma impeeriumi pealinn. Suur osa kindlusest ehitati 16. sajandil ümber ning sai tänapäevase renessanss-stiilis näo. Praegu asub seal Tshehhi Vabariigi presidendi kantselei.
Suures osas linnusest ja Püha Viituse katedraali löövis saab tasuta ringi vaadata, aga selleks, et näha vana kuningalossi siseruume, tuleb osta pilet. Pileteid on erinevatele kombinatsioonidele vaatamisväärsustest erineva hinnaga, meie valisime nn. väikese tuuri (250 kohalikku krooni), millega pääses kuningalossi, Püha Viituse katedraali, Püha Jüri kloostrisse ja Rosenbergide paleesse.
Peale väsitavat ekskursiooni kindlusesse sõime lõunat Malostranska Restauraces -- mõnus ehe Tshehhi köök.
Õhtu veetsime tõeliste aristokraatide kombel Praha ooperis, mis on juba iseenesest külastamist väärt. Kui filmides oopereid näidatakse, siis midagi sellist on ka Praha Riigiooper -- kullatud ornamentidega ümbritsetud punase sametsisuga loozhid neljal korrusel, uhked lühtrid ja laemaalingud. Täna mängiti juhtumisi Toscat, mida me enne näinud ei olnud, nii et see lünk hariduses sai ka üksiti täidetud. Esimese korruse loozhis, mõistagi ;)

No comments:

Post a Comment