Tuesday, December 21, 2010

Neljapäev, 16. detsember, Praha








Tänase päeva veetsime peamiselt vanalinnas, nautides jõuluturgude melu, hõõgveini ja trdelnikuid (varda ümber keeratud ohtra kaneeli, suhkru ja mandlitega saiatainas, mis küpsetatakse süte kohal varrast keerutades). Ronisime raekoja torni (100 tshehhi krooni), kust avaneb hunnitu vaade linna lumistele katustele ja kirikutornidele.
Uudishimu ajas meid ka seksimuuseumi, mis oleks kindlasti olnud tunduvalt lõbusam ja naljakam, kui piirdutaks ainult 100 aastat vanade tumm-pornofilmidega (kiirendatud, nagu Chaplin :)) ja keskaegsete ja viktoriaanlike meelelahututste kirjeldamisega, jättes välja ülakorruse õõvastava sado-maso väljapaneku. Vähemalt piinariistade muuseumi jätsime seekord vahele, kuna kogemus ütleb, et see maksab kui mitte just mõistuse, siis vähemalt rahuliku ööune küll.
Selle asemel jalutasime üle Praha ühe olulisema vaatamisväärsuse -- Karli silla, mis on enam kui 600 aastat olnud tunnistajaks protsessioonidele, lahingutele, hukkamistele ja viimasel ajal üha enam ka filmivõtetele. Silla mõlemas otsas kõrgub tumedast kivist sillatorn, kaunistatud kuldsete skulptuuridega. Silla servadel paikneb kokku 30 kuju, peamiselt pühakud ja usutegelased, nt. Püha Jan Nepomucky, kes Karli sillalt vette visati (tema kuju katsumine täidab soove, seepärast on ta läbi aegade üsnagi läikima löödud) ja Bruncvik, kes on sisuliselt tshehhide Kalevipoeg, kes tuleb oma sõjaväega Prahat päästma, kui linn on kõige suuremas hädas. Silla lõunapoolses otsas ühe maja seinal on Neitsi Maarja portree, mida valgustab latern. Liiga kaua ei tohi seda vaadata, sest kui latern peaks sinu silme all kustuma, siis sul siin ilmas enam pikka pidu ei ole. Sillal on ka rohkesti tänavakaubitsejaid, -muusikuid ja kerjuseid.
Sillast üle jõudes alga MAla Strana ehk Väike Kvartal, mida kutsutakse ka hedonistide kvartaliks, sest 18. sajandi Viini aadlikele oli see umbes selline koht, nagu Tallinn briti poissmeestele. Isegi Casanova olevat siin nii üht kui teist toimetanud (siit leiab ka temanimelise restorani).
Meie võtsime hopis külma kontidest välja peletamiseks väikeses kohvikus kuuma supi, mida, nagu siinkandis mitmel pool mujalgi, serveeriti tühjaks uuristatud ümmarguse leiva seest.
Õhtupooliku veetsime jõelaeval mööda Vltava jõge sõites ning kaunist tulesäras linna ja mõnusat õhtusööki nautides.

No comments:

Post a Comment