Saturday, July 24, 2010

24. juuli 2010, Bergamo





L´Escarene´ist Nizza kaudu kiirteele, kõigepealt 168km mereäärset kiirteed ja siis otse põhja poole veel veidi üle 100 km ja olimegi kohal, Bergamos, kuhu meil oli broneeritud tuba hotellis Pegaso (4 tärni muideks, aga internetist võib leida uskumatuid soodukaid!) ja kust 10 minutise tee kaugusele jääbki Orio di Serio lennujaam, kust homme alustame lendu Riia poole. Sõiduks kulus veidi üle 4 tunni, nii et saime lähemalt tutvust teha ka Bergamo linnaga. Võrredes Rivieraga on siin autosõit lausa lust ja lillepidu, linn on umbes Tartu-suurune ja liiklus samavõrra rahumeelne.
Bergamo linn jaguneb kaheks osaks: Citta Alta ehk Ülalinn oma kesk- ja renessansiaegse vanalinnaga asub mäe otsas ning moodne Bergamo Bassa ehk All-Bergamo selle all. Ühest linnaosast teise saab lisaks käänulistele tänavatele ja treppidele minna ka 120-aastase köisraudteega.
Ülalinna peamiseks väljakuks on selle keskel asuv Piazza Vecchia. Seda ümbritsevad 16. sajandi lõpus ehitatud Biblioteca Civica, 12. sajandist pärinev kohtuhoone Palazzo della Ragione ja linna sümbol -- 12. sajandil ehitatud Torre del Commune (mida kutsutakse ka il Campanone´ks), mille tornis asuv kell lööb igal õhtul kell 10 sada korda. Piazza Vecchia vahetus läheduses asub Piazza del Duomo, kust leiab klassitsistliku toomkirik, 1476. aastal kondotjeer (see on tolleaegse palgalise väeosa juht) Bartolomeo Colleoni hauakambrina ehitatud kauni Colleoni kabeli ja romaani stiilis Santa Maria Maggiore kiriku.

No comments:

Post a Comment