Saturday, November 10, 2018

16. oktoober, Swakopmund — Spitzkoppe — Brandberg (250km, 3,5 tundi)

Hommikul korjame mere äärest erinevaid merekarpe ja jookseme Atlandi hiiglaslike lainete eest ära. Ilm on väga tuuline ja hommikud on siin külmad, 10-12 kraadi ringis. Vaikselt hiilib ligi kerjus, kes eelarvamustele vastupidiselt on hoopis valgenahaline ja väga õnnelik natukese toidukraami üle, mida temaga jagame. 
Võtame suuna Damaralandi poole, mida iseloomustavad avarad tasandikud ja majesteetlikud kõrguvad mäemassiivid. 152km Swakopmundist jõuame Spitzkoppeni, mis asub 1728m kõrgusel merepinnast ja kõrgub ca 600m kõrgemale ümbritsevatest tasandikest. Ümbruses on kauneid kohti telkimiseks. Mäe külastamiseks tuleb võtta giid, kes tutvustab 2 tunni jooksul piirkonna kaljujooniseid või juhatab erineva pikkuse matkaradadel. Meie seekord suhtlesime hoopis kohaliku kogukonnaga, kes turistidele kive, kristalle, puust kujukesi, erinevatest taimede seemnetest, okstest jmt. ning plekkpurkidest valmistatud rippuvaid mänguasju müüsid. 

Veel 100km edasi tõi meid Namiibia kõrgeima tipu, Brandbergi mäe juurde (mäe aluspindala on ca 23x30km ja kõrgus 2573m). Brandbergi mägi on üks maailma suurimaid kaljujooniste galeriisid, joonised siin on 1000-6000 aastat vanad. Tuntuimaks neist on 40cm suurune White Lady, millest algselt arvati, et see kujutab valget naist mingis protsessioonis, kuid nüüd on pigem jäädud teooria juurde, et tegu on kohaliku šamaaniga, kes on saviga valgeks võõbatud. Ka Brandbergi mäele ei lasta turiste omapead, vaid ainult giidiga. Meie saabume Daureb Mountain Guide Center'isse pärastlõunal kl 15 paiku, mil lämbe leitsak on turistid juba kõik eemale peletanud ja giidid lebotavad sissepääsu ümbruses toolidel. Ei, täna te küll kanjonisse ei pääse, seal on elevant. Jajaa, mõtleme, selle kuumaga te lihtsalt ei viitsi enam liigutada ja sellepärast sobib elevant valge turisti jaoks suurepäraselt põhjenduseks. Tähendab, tuleb homme hommikul varakult tagasi tulla. Piirkonnas tõepoolest elavad kõrbeelevandid, kes on Aafrika elevandi kõrbega kohastunud teisendid. 
Seega leiame oma kämpingukoha White Lady Lodge'is, mis oma vapustava aiaga on nagu väike roheline oaas keset kivikõrbe, ja mõnuleme natuke basseini ääres. Peab märkima, et majutusasutused on Namiibias väga luksuslikud, aga ka mitte odavad. Telkimine metsikult ei ole lubatud ja kämpingukohad maksavad ca 20-40 eurot, olenevalt asukohast. 
Õhtul kämpimiskohal steike grillides ilmuvad eiteakust pimedusest kohaliku küla rahvas, kes soovib meile esitada paar laulu. Kuna meie kahepoolene on selleks ajaks üsna väsinud ja ootamatutest külalistest veidi ehmunud, palume neil piirduda ühe unelauluga, mida nad siis ka mitmehäälselt meile ette kannavad. Peab ütlema, et see oli parim esinemine, mida meil oma reisi jooksul näha ja kuulda õnnestus. 

***
"Vaata, langev täht!"
"Mida sa soovisid?"
Vaikus.
"Sedasama, mida sinagi. Sedasama, mida sinagi."
***










No comments:

Post a Comment