Saturday, November 10, 2018

17. oktoober, Brandberg -- Twyfelfontein-- Palmwag Lodge (257km, 4tundi)

Pakkisime oma laagri varakult kokku, et kl 8-ks uuesti Brandbergi jalamile jõuda, et kohalik Valge Daam siiski ära näha. Saime endale damara rahvusest giidi, kes meid kiirel sammul kanjonisse juhatas. Ja usu või ära usu, aga paarsada meetrit enne kaljujoonisteni jõudmist nägime veidi eemal mäekurus üksikut kõrbeelevandipulli! Giidide elevandilugu tõepoolest ei olnudki ainult ettekääne :D Siin-seal hüppavad kaljudel ringi dassie'd, kes on paraja jänese suurused närilised, kelle lähim sugulane evolutsiooniliselt on... elevant!
Edasi läheb sõit Twyfelfonteini suunas, Brandbergist on sinna 143km, mis tähendab ca 2 tundi sõitu.
Twyfelfontein on Maailmapärandi paik, mis on kuulus oma ca 2500 kiviaegse kaljujoonise tõttu. Peamiselt on kujutatud loomi, kes on siinses kõrbes ammu ära kütitud, nt. gnuud, ninasarvikud, pühvlid ja elevandid, aga ka jaanalinnud, sebrad ja erinevad antiloobid. Osa jooniseid kujutavad ümbruskonna kaarte koos kohtadega, kus kunagi olid allikad, mille ääres loomad joomas käisid. Palju on kujutatud loomajälgi, aga on vaid üksikud joonised, kus on näha ka bušmaneid endid. Üks tuntumaid jooniseid kujutab 5-varbaliste käppadega lõvi, kellel on käpp ka saba otsas -- arvatakse, et tegu on hoopiski šamaaniga, kes suudab võtta lõvi kuju.
Twfelfonteini külastuskeskus on kena näide nutikast taaskasutusest -- selle seinad ja katus on tehtud suurtest metalltünnidest lõigatud tükkidest ja tünnide kaantest, mis äraroostetanuna ilusasti kivikõrbe loodusesse ära sulanduvad (allpool pildil).

Twyfelfonteini läheduses on veel mitu vaatamisväärsust, mis kiiret külastust väärivad: Organ Pipes ehk oreliviled, mille nimetus kirjeldab hästi nende 120 miljonit aastat tagasi formeerunud kuni 5m kõrguseid doleriitsambaid. Burnt Mountain ehk põlenud mägi on neist vaid 1 km kaugusel asuv mägi, mis päevavalguses ei kujuta endast küll midagi erilist, kuid väidetavalt hommikupäikeses lööb ta helendama kõigis vikerkaarevärvides.

Samas lähedal asub ka üks damarade endisaegset eluolu tutvustav nn. "living museum", meie mõistes vabaõhumuuseum. Näidatakse, kuidas bušmanid vanasti kivi ja puupilbaste abil tuld tegid, millistes roigastest onnides elati, lisaks sepatööd, traditsiooniliste ehete valmistamist ja laulu-tantsu. Proovida saab kohalikku õlut ja osta erinevat kästiööd, peamiselt ehteid. Damarade keel (khoekhoe või khoi) kõlab väga huvitavalt, nimelt on seal 20 erineva kõlaga laksutavat häälitsust ("clicks"), väga lahe on kuulata.

Twyfelfonteinist Palmwag Lodge'i on 114km, mida sõidame ca 2 tundi. Palmwag on looduskaitseala Põhja-Namiibias, mis katab ca 4500km2. Kuna maastik on siin suhteliselt andestamatu, siis ei soovitata omapead off-roadi tegema minna, isegi, kui oled kogenud 4x4 sõitja. Seetõttu on soovitav jätta oma auto majutuskohta ja minna nende poolt korraldatud safarile. Palmwag on küllaltik rikas oma fauna poolest, kohata võib lõvi, leopardi, musta ninasarvikut, elevante, springbok'i, mäestikusebrat, kudut ja kaelkirjakut.

Palmwag Lodge on armas majutuskoht, kus osa kämpingukohti jäävad täpselt Uniabi jõe äärde (voolab küll suuremalt osalt maa all), mistõttu vahel võivat elevante ka lausa paari meetri kauguselt imetleda. Meid nad seekord ei külastanud, küll aga pildistasime hommikul rohkesti linde, keda meie söögitegemine ligi meelitas.











No comments:

Post a Comment