Friday, March 18, 2011

16. märts 2011, Allepey






Kella 12-ni, mil pidi algama meie paatmajakruiis, tegime aega parajaks meie perenaise Macyga juttu ajades. Selgus, et Kerala on võrreldes muu Indiaga tunduvalt paremal järjel, kerjuseid ja vaesust on siin palju vähem ja on olemas täiesti tavaline keskklass, kes panustab kõige enam oma laste haridusse, kes siis peale kooli lõpetamist Austraaliasse ja Eroopasse tööle ja raha teenima lähevad. Kirjaoskus on siin koguni 100% lähedal. Ka hinnad on tunduvalt kõrgemad, kui mujal Indias ja maa pidi maksma päris paraja varanduse. Ka abielusid korraldavad üha vähem vanemad ja Macy arvas, et praeguse noorema põlvkonnaga kaob see komme täiesti. Keralas räägitakse malayalami keelt, mis on hindi keelest nii erinev, et näiteks põhja-indialastega suheldakse siin hoopis inglise keeles.
Kl. 12 astusime oma paatmaja pardale, mis pidi olema meie käsutuses 24 tundi. Meeskonnas on 3 inimest -- 2 juhtisid vaheldumisi laeva ja kolmas tegi meile süüa.
Kruiis tagavetel on täiesti oma hinda väärt, see on meie reisi seni üks meeldejäävamaid elamusi. Võrratu loodus, saared ja poolsaared, pikad külad ja väikesed linnakesed, majauksed kenasti "tänava" poole, paadid väravate ees. Paljud majad annavad ikka päris villa mõõdu välja. Kohalikud vee ääres ennast või pesu pesemas (lahe pesupesemise viis on siin -- naised klopivad märga pesu vastu selleks otstarbeks vee äärde pandud laia lamedat kivi), kalamehed paatidega, mehed paate ja paatmaju ehitamas, koolilapsed "koolibussiga" koolist tulemas ja muidugi rohkelt paatmaju, üks uhkem kui teine. Mõnel pidi isegi kuni 10 magamistuba peal olema. Paatmaju pidi Allepeys olema u. 1500 -- see on siin üks peamisi turismiartikleid ja kohalikele äraelamise viis.
Süüa anti kõigepealt lõunaks kala koos riisi ja erinevate juurviljatoitudega, pärastlõunal kohvi koos paneeritud banaanidega ja õhtul kana, jällegi erinevate juurviljadega. Söök oli täesti hea. Ahjaa, päeval sõitis meie paadi juurde üks kalamees, kellelt ostsime värskelt püütud hiidkrevette, millest kokk meile mõnusa roa välja võlus. Tundsime end nagu maharadzhad.

No comments:

Post a Comment