Thursday, March 24, 2011

22. märts 2011, Delhi--Kiiev--Stockholm--Riia--Võru






Kojusõit oli pikk ja väsitav, seda eriti just tundide viisi lennujaamades ümberistumisi oodates. Suur rõõm oli jõuda Stockholmi lennujaama -- kõik oli puhas, ei haisenud, keegi ei tülitanud -- peaaegu nagu kodus kohe. Saime ka üle pika aja normaalselt süüa :)

Kokkuvõtteks:
Minna või mitte minna? Igal juhul minna. India on täis üllatusi ja pidev põnevus on garanteeritud. Igav juba ei hakka, kogemusi ja elamusi saab igal hetkel. Jah, on küll kohutavalt räpane, räpasem, kui enne ettegi kujutada oskad, ja haiseb kui kole.

Pisiasju neile, kes ka plaanivad Indiat avastama minna:
1) Indiasse minekuks ei pea rahakott puuga seljas olema. Jah, mõistagi saab elada ka Radissonides jmt., aga leppides hostelite ja odavate hotellidega ei kulu öömajale kusagil üle 400-600 Rs kahese toa eest (100-150 EEKi). Sellisel juhul tasub aga investeerida matkapoest leitavasse magamiskoti linasse -- mitte igas urkas ei ole kombeks eelmise külastaja lahkumisel linu vahetada. Ruumi võtab ta kotis vähe, ei kaalu peaaegu midagi, aga on täiesti asendamatu. Magamiskotti vedada vaja ei ole, külm ei hakanud kusagil.
2) mugav ja mõttekas on siselendude ja rongide piletid osta juba kodus ja need ilusti välja trükkida. Soovitavalt iga reisija jaoks eraldi. Siis ei ole seda muret, et rongijaama jõudes selgub, et pileteid on heal juhul ülejärgmiseks päevaks. Ööreisiks sobib 2AC-klass, see kujutab endast kardinatega eraldatud kupeed AC-vagunis, kus on 4-6 kohta, olenevalt rongist. Tavalises vagunis võiks reisida ehk siis, kui soovitakse eriti hard-core elamust :) Rongipiletid on odavad, u. 100EEKi/1000 km kohta. Netist väljaprinditud pilet EI VAJA mingit templit ega täiendavat kinnitust, isegi kui asjamehel, kes sulle seda väita püüab, on vorm seljas ja ta jätab endast igati ametliku mulje.
3) Raha kulub reisil ikka nii täpselt nii palju, kui kulutad, aga India pole kindlasti selline koht, kuhu minnes rahakott peaks puuga seljas olema. Meie kulutasime 18 päevaga 1000 eurot nina kohta. Sinna on sisse arvestatud peaaegu kõik, st. lennupiletid Riia-Kiiev-Delhi-Kiiev-Stockholm (Aerosviti kampaaniahinnaga 4500 krooni), lend Stockholm-Riia, kõik siselennud (Delhi-Khajuraho, Khajuraho-Varanasi, Varanasi-Kochi, Kochi-Delhi), rongipiletid, ööbimised, vaatamisväärsuste piletid, toit ja koju kaasa ostetud pudi-padi. Nojah, vaktsiinid olime osalt varem ära teinud.
3) Vaktsineerimine on vajalik A-hepatiidi (kes kauemaks läheb, soovitavalt ka B-hepatiidi), difteeria-teetanuse ja kõhutüüfuse vastu. Keralasse ja Põhja-Indiasse reisides ei ole malaaria profülaktika vajalik, kuid kindlasti tuleb seda teha Goasse minnes. Kõhulahtisuse vastu olime ka paraja arsenali kaasa pakkinud, mida ka kõike tarvis läks :). Käte (ja sageli söögiriistade) desinfitseerimiseks Cutasept. Sääsetõrjevahendit vaja ei läinud, võib-olla on sääski märtsis lihtsalt veel vähe?
4) Petta saab kuskil ikka, tasub mõningane summa selle mõttega eelarvesse planeerida! Algul ajab vihale, aga pärast teeb ikka täitsa nalja + annab huvitavaid kogemusi inimpsühholoogiast (meie Varanasi hospiitsilugu :))! Seda suurem on lõbu, kui õnnestub mõni kohalik kavalpea üle kavaldada!
5) Kaubelda tasub hoolega, nad ei häbene esialgu oma kauba eest ka 3-5-kordset hinda pakkuda (mõni loll võib ju ikka leiduda). Õige hinna (või vähemalt midagi sinnapoole) saad teada alles siis, kui oluliselt vähem pakkudes ja sirge seljaga uksest välja jalutades sulle järele joostakse ja sinu pakutud hinnaga lõpuks siiski nõus ollakse. Iga ruupia on ju oluline.
6) heategusid tasub teha pigem läbi rahvusvaheliste abiorganisatsioonide. Kerjusele raha andes kulutab ta selle suure tõenäosusega järgmise doosi ostuks. Kingitusi jagades leiad end varsti ümber piiratuna karjast ahnepäitsidest, kes saavad su peale väga vihaseks, et sul kõigile midagi ei jätkugi. Ise nii rikas ja ei taha meile, vaestele, nüüd paari dollarit või eurot (kümme ruupiat on ilmselge mõnitamine) anda!

No comments:

Post a Comment